«وَ مَنْ یتَوَکلْ عَلَی اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ»
(هر کس بر خدا توکل کند او برایش کافی است.)
درس دین و زندگی با ضریب 3 جایگاهی خاص برای خود دارد و دانش آموز نباید از مطالعه آن غافل شود، حتما بایستی همراه با همه دروس، آن را آهسته و پیوسته و پیگیر بخواند لذا به توصیه های زیر دقت فراوانی داشته باشید که به صورت فهرست وار ارائه می گردد تا مطالب دقیق تر و راحت تر در ذهن بماند:
1. ملاک خواندن در درجه اول حتما کتاب درسی باشد و در مراحل بعدی استفاده از کتاب کمک درسی بلامانع است و حتی می توانید نکته های مطرح شده در کتاب درسی را به نحوی آسان تر و یا نکته دار بیان کند، لذا مطالب مهم و نکته ای را بار دیگر در کتاب درسی وارد کنید تا به راحتی در ذهن تثبیت شود.
2. حداقل 3 تا 4 ساعت در هفته برای این درس وقت بگذارید و این وقت برای مطالعه و تست زدن است که هر کس بر اساس برنامه و آزمون های پیش رویش باید برنامه ریزی خوبی داشته باشد.
3. ملاک مطالعه را می توان همان آزمون های آزمایشی که در آن شرکت می کنید قرار دهید و مطالعه و تست را در آن درس ها انجام دهید و برای این آزمون ها حتما هدف گذاری برای درصد قرار دهید و آن را مانند آزمون کنکور فرض کنید و خیلی جدی بگیرید، تا بتوانید با تمرین و ممارست، اعتماد به نفس، سرعت عمل و تسلط به مطالب و… را بدست آورید.
4. برای خواندن و تست زدن فاصله حداقل یک روز را قرار دهید که تست زدن به واقع نزدیک تر باشد تا مرور های خود را محک بزنید.
5. در تست زدن، اول تست های کنکور و سپس سوالات تالیفی استاندارد بزنید. در تست زدن حتما باید زمان بندی داشته باشد و حتما درصد بگیرید، پیشنهاد می شود برای تست زدن هر تستی حدود 30 ثانیه قرار دهید، یعنی به فرض 10 سوال در 5 دقیقه است اگر زمان کم آوردید می توانید از 6 یا 7 دقیقه زمان برای 10 سوال استفاده کنید ولی باید خود را به رکورد کمتر از 5 دقیقه برسانید.( تست ها 10 تا 10 تا زده شودعالی است.)
♦ دقت شود تست بدون زمان و درصدگیری کمتر به تسلط شما کمک می کند.
6. بعد از هر آزمون اعّم از آزمون ها آزمایشی یا آزمون های مدرسه یا آزمون خودتان که در کتاب کمک درسی می زنید، تحلیل را فراموش نکنید و سئالات غلط، نزده، شک دار و نکته دار را حتما نشان گذار کنید.(غ – ن – شک – Δ)
7. در مطالعه درس دین و زندگی به این نکات توجه کنید تا بهتر بتوانید به درسی که می خوانید مسلط شوید:
الف) به اسم درس و موضوع آن حتما دقت کنید و بدانید.
ب) به تعداد آیات و احادیث (فارسی و عربی) هر درس توجه ویژه داشته باشید.
ج) باید دقت کنید آیه و حدیث زیر کدام تیتر قرار دارد و موضوع کلی و جزئی آن چیست.
د) به کلید واژه های آیات و احادیث توجه کنید.
ه) به اول آیه و انتهای آن توجه کنید.( حتی می توانید آیه را به چند قسمت تقسیم کنید تا یادگیری آن راحت تر شود.)
و) به تقسیم بندی هایی که در هر درس وجود دارد، دقت کنید و سعی کنید کلمه ای مخفف بسازید.
ز) در مطالعه دروس دین و زندگی به حافظه تصویری و جای قرار گرفتن جملات، آیات، احادیث و.. دقت کنید.
ح) از مطالعه مباحثی مثل تدبرها، بررسی ها و اندیشه و تحقیق غافل نشوید.
ط) در حالی که هر درس را دقیق خوانی می کنید، مرور های سریع را نیز در برنامه خود داشته باشید یعنی مرور هر درس در 5 یا 10 دقیقه که می تواند روی حافظه تصویری کمک شایانی نماید.
ی) باید دقت کنیم در تمام مراحل نگاهی به ترکیبی خواندن این درس داشته باشیم و نکاتی که به هم مربوط هستند را یادداشت کنید.
8. دقت کنید کسی که این موارد را به خوبی انجام دهد می تواند برای آزمون میانسال و حتی آزمون امتحان نهایی به راحتی آماده شود و نباید نگرانی خاصی داشته باشد فقط بایستی تعدادی نمونه سوالات امتحانی (تشریحی) را کار کند.
9. اگر دانش آموز فارغ التحصیل هستید حتما بایستی قبل از عید بیشتر درس ها را تمام کرده باشید و اگر دانش آموز هستید بایستی حداقل 70 تا 80 درصد درس ها را به پایان رسانده باشید و کم کم وارد آزمون های جامع شوید و تسلط بر همه دروس را تمرین کنید.
10. در تمام این مراحل گفته شده، اعتماد به نفس، ایمان به هدف و توکل به خدا می تواند آرامش خوبی را برای شما به وجود آورد و یادگیری و تثبیت اطلاعات را برای شما آسان تر کند.
برایتان آرزوی سلامتی و موفقیت دارم
مرتضی محسنی کبیر